Την περίοδο της Μεγάλης Eβδομάδας και όχι μόνο, η νηστεία είτε για θρησκευτικούς λόγους είτε για την αίσθηση της “αποτοξίνωσης” από τα ζωϊκά παράγωγα αποτελεί μια πρόκληση. ώστε να υπάρχει μια ισορροπημένη, πλούσια σε ποικιλία διατροφή, που δεν επηρεάζει την υγεία (αύξηση σακχάρου , ουρικού οξέος και τριγλυκεριδίων, νεφρικές βλάβες κ.λ.π.).
Η νηστεία δυστυχώς δεν περιέχει μεγάλες ομάδες τροφίμων, οπότε μια διατροφή μη ισορροπημένη έχει αποτέλεσμα
είτε ελλείψεων σε μακροθρεπτικά όπως πρωτεΐνες, είτε σε μικροθρεπτικά όπως ασβέστιο, Βιταμίνη D, σίδηρο,Β12 κ.α.